10 maart 2020

[Update] Het coronavirus en de impact op jouw reis

Het coronavirus raakt ons momenteel allemaal heel hard, zeker jou als reiziger. Ons Service Center werkt met man en macht om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Wij begrijpen alle zorgen en vragen die je hebt over jouw reis. Met behulp van dit Vraag & Antwoord artikel, hopen wij je te kunnen voorzien van antwoord op al jouw vragen. Raadpleeg ook de websites van het RIVMANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier kun je nuttige informatie vinden wat betreft het coronavirus en de reisbestemmingen. Wij zullen dit artikel regelmatig updaten.

Laatste update op: 17-6-2020 17:15

Algemeen

Wat is het actuele reisadvies?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het vanaf 15 juni weer mogelijk is op vakantie te gaan naar 12 landen binnen de Schengenzone in Europa en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Van 16 landen binnen Europa wordt verwacht dat er een aanpassing van het reisadvies komt zodra de grens opengaat. Welke landen opengaan en welke voorlopig dicht blijven, vind je op de website nederlandwereldwijd.nl. Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Hieronder vallen ook Turkije, Marokko het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Wees alert op het feit dat de situatie elk moment kan veranderen. Ben je van plan op vakantie te gaan, check dan het reisadvies per land voor meer details.

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?
Elk reisadvies heeft een kleur, die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Bij code geel zijn er minimale veiligheidsrisico’s. Je hoeft hiervoor geen maatregelen te treffen. Wel dien je je strikt aan de veiligheids- en gezondheidsregels te houden die voor jouw vakantiebestemming van toepassing zijn. Ook merk je dat attracties eventueel dicht zijn. Vanaf code oranje kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie handhaaft code oranje als het coronavirus in het betreffende land/gebied nog niet voldoende onder controle is, het nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine een verplichting is bij aankomst. Bij code rood wordt het afgeraden om naar het gebied af te reizen.

Aankomende vakanties

Ik ga in de komende maanden op vakantie. Gaat deze reis nog door?
Naarmate de zomer vordert, zullen steeds meer activiteiten van reisorganisaties hervat worden. De kans is groot dat jouw vakantie dus doorgaat! Daarnaast kijken zij kritisch naar de adviezen van Buitenlandse Zaken. Mocht jouw reis toch geannuleerd worden, brengen wij je op de hoogte.

Wanneer weet ik zeker dat mijn vakantie doorgaat?
Bij SUNtip doen wij niets liever dan je te laten genieten van een onbezorgde vakantie. Daar hoort het geven van duidelijke informatie over jouw reis ook bij. Wanneer jouw vakantie wordt geannuleerd, nemen wij altijd zo snel mogelijk contact met je op. In het uiterste geval kan dit nog tot zeven dagen voor vertrek het geval zijn. Gaat je reis door? Dan ontvangt je ook uiterlijk zeven dagen voor vertrek een e-mail van ons.

En wat als ik nog niks van jullie gehoord heb?
Zolang je niets van ons hoort, is het bij ons nog niet bekend of jouw reis wel of niet doorgaat. Wij begrijpen dat het vervelend kan zijn om lang op uitsluitsel te wachten. In deze opstartfase wordt er veel gevergd van reisorganisaties, airlines en luchthavens. Zij doen allen hun uiterste best om de planning zo snel mogelijk rond te krijgen, maar daar is gezien de omstandigheden veel tijd voor nodig. Naarmate de zomer vordert, wordt de kans groter dat reizen doorgang zullen vinden.

Ik vertrek in juni. In het land van mijn bestemming gelden dan nog beperkingen en/of code oranje. Waarom is mijn vakantie nog niet geannuleerd?
Dat is afhankelijk van de uitvoerende reisorganisatie, luchtvaartmaatschappijen en accommodaties. Zij geven aan hun diensten weer op te gaan starten. Dat betekent dat je reis in sommige gevallen toch doorgang kan vinden. Gaat je reis wel door, maar wens je niet te gaan? Dan worden eventuele annuleringskosten doorberekend.

Ik ga deze zomer buiten Europa op vakantie. Wordt mijn vakantie geannuleerd?
De kans dat jouw vakantie buiten Europa wordt geannuleerd is zeer aanwezig. Echter, er kan in de komende weken veel veranderen. Zo zullen er regelmatig nieuwe ‘veilige’ landen worden toegevoegd aan de lijst van nederlandwereldwijd.nl. Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw reisorganisatie de reis wél kan uitvoeren. Jouw reisorganisatie en SUNtip houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Wat als er tijdens mijn vakantie onverhoopt toch iets gebeurt rondom corona, waardoor ik deze moet afbreken?
De Nederlandse overheid heeft bekendgemaakt reizigers niet te gaan repatriëren. Begrijpelijk dus dat dit voor veel onrust zorgt. Jouw reisorganisatie zal er wél alles aan doen om je veilig thuis te brengen. Al hopen we natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn.

Gezondheidsmaatregelen

Als je op vakantie gaat, worden er diverse gezondheidsmaatregelen getroffen door vliegtuigmaatschappijen, accommodaties, transfers en verhuurbedrijven. Op dit moment zijn de volgende globale gezondheidsmaatregelen van kracht:

Vluchten

 • Inchecken en boarden gebeurt contactloos
 • Mondkapjes zijn verplicht in het vliegtuig. Op de luchthaven (nog) niet overal
 • Lucht in het vliegtuig wordt gefilterd
 • Staff en crew krijgen speciale training om de vlucht corona-proof te laten verlopen

Transfers

 • De bus of auto die je naar je accommodatie brengt, is goed gedesinfecteerd
 • De chauffeur wordt dagelijks getest op corona
 • Mondkapje is verplicht volgens lokale regels

Autoverhuur

 • Bij ophaalpunten draagt het personeel mondkapjes en houden ze afstand
 • Spatschermen bij de balie
 • Auto’s worden extra grondig gereinigd, met aandacht voor de ‘high touchpoints’
 • Online check-in om wachtrijen te voorkomen

Verblijf

 • Afhankelijk van de reisorganisatie direct contact via WhatsApp, Skype of Telegram
 • Grondige schoonmaak en verhoogde desinfectie van kamers, algemene ruimtes
 • Genoeg afstand van personeel en andere gasten
 • Extra hygiënemaatregelen bij restaurants: geen lopend buffet, tafels uit elkaar

Check voor je vertrekt ook altijd nog de lokale regels op www.nederlandwereldwijd.nl om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hoe zit het met de verplichte gezondheidsverklaring op luchthavens?
Alle reizigers die vanaf een Nederlandse luchthaven vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen en meenemen. Het formulier kun je downloaden op de website van het RIVM.

Moet ik een coronatest afleggen voordat ik met het vliegtuig naar het buitenland ga?
Ja, voor sommige landen dien je een COVID PCR-test met een negatief resultaat te overleggen op de luchthaven. Check www.nederlandwereldwijd.nl voor welke landen dit geldt. Je kan je door de GGD laten testen, echter alleen als je klachten hebt. Heb je geen klachten, moet je bij een particulier gezondheidscentrum zijn en een verklaring opvragen. Meer info vind je hier.

Aanbetaling en restantbetaling

Ik moet binnenkort het restantbedrag betalen van mijn geplande vakantie later dit jaar. Moet ik dit betalen?
Ja, dit restbedrag moet 6 weken voordat je vertrekt betaald zijn. Nu de meeste activiteiten van reisorganisaties hervat worden, gelden ook de reguliere voorwaarden met betrekking tot betaling weer.

Ik heb een aanbetaling gedaan. Kan ik dit teruggestort krijgen?
Nee, dat is niet mogelijk. Bij het boeken van jouw vakantie ben je een contractuele binding aangegaan met jouw reisorganisator, en daar dien je je aan te houden. Zolang jouw vakantie niet geannuleerd is, kun je hier geen aanspraak op maken. Mocht je vakantie toch geannuleerd worden, krijg je een passende oplossing in de vorm van een voucher ter waarde van je aanbetaling of restantbetaling.

De reisvoucher

Mijn vakantie is geannuleerd. Ben ik nu mijn geld kwijt?
Als je vakantie onverhoopt wordt geannuleerd, zal er vanuit de reisorganisator gezorgd worden voor een passende oplossing. Vaak geven reisorganisaties reisvouchers uit. Omdat de reisorganisator daarnaast aangesloten is bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), blijf je verzekerd van je reissom. Ook over het deel dat je al betaald hebt bij het boeken (aanbetaling), blijf je verzekerd.

Mijn vakantie is geannuleerd. Waarom heb ik nog geen compensatie of oplossing ontvangen?
De meeste reisorganisaties hebben aangegeven een oplossing of compensatie te bieden aan gedupeerde reizigers. Pelikaan Travel Group kan helaas nog geen toezeggingen doen, zolang wij geen bevestiging hebben ontvangen vanuit de reisorganisaties. Wij doen ons uiterste best deze bevestiging zo snel mogelijk binnen te krijgen. Zodra deze binnen is, krijg je van ons bericht.

Waarom een reisvoucher?
Het uitgeven van een reisvoucher (juridisch gezien een waardebon) is bedacht door brancheorganisaties ANVR & SGR om zekerheid te bieden aan zowel consumenten als reisorganisaties. Het is momenteel de beste manier om aan de belangen van beiden te voldoen. SGR heeft daarom besloten om in afwijking van de normale regels de zogenaamde coronavoucher onder dekking van het garantiefonds te brengen. Op 29-05 is bekend geworden dat de dekking van de voucher is verlengd tot 1 september. Zowel Economische Zaken (EZ) als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ondersteunen het uitgeven van een reisvoucher.

Wat is de voucher waard?
De voucher is, naast dat het SGR-garantie heeft, jouw volledige reissom van de geannuleerde reis waard. Dat betekent dat je de aanbetaling of volledige betaling uitgekeerd krijgt in de vorm van een reisvoucher, die je tot een jaar na uitgifte kunt verzilveren. De nieuwe vertrekdatum mag ook na de geldigheid van de voucher liggen.

Verzilveren reisvoucher
Je kunt jouw ontvangen reisvoucher gemakkelijk verzilveren op de volgende websites:

Ik wil geen reisvoucher. Kan ik niet gewoon mijn geld terugkrijgen?
Je krijgt de reisvoucher als jouw reisorganisatie daarvoor kiest. Het lijkt ons niet verstandig om de reisvoucher te weigeren. Reisorganisaties kunnen niet anders dan de reisvoucher uitgeven, omdat ze niet de cash hebben om iedereen zomaar het geld terug te geven. Begrijp dus goed dat de reisvoucher niet is ontstaan uit een luxepositie. Als je echt je geld terug wilt, kan er een langere tijd overheen gaan. En mocht de reisorganisatie onverhoopt failliet gaan, ben je definitief je geld kwijt, als je de reisvoucher niet hebt geaccepteerd. Ons advies is om de reisvoucher te accepteren. Je blijft dan door de SGR-garantie die eraan verbonden is, verzekerd van je volledige reissom. Ook als de reisorganisatie failliet zou gaan.

Ik heb de reisvoucher ontvangen, maar ik kan of wil er alsnog geen gebruik van maken. Wat nu?
Er geldt een periode van minimaal zes maanden na uitgifte voor wie zijn geld terug wil. We adviseren je pas na een jaar na uitgifte een verzoek tot restitutie in te dienen, want dan betalen ook de airlines de reisorganisaties terug.

Zelf annuleren of omboeken

Ik ga in de komende maanden op vakantie, maar ik heb er geen goed gevoel bij. Kan ik zelf annuleren of omboeken?
Wij begrijpen jouw zorgen over jouw geboekte vakantie. Pelikaan Travel Group adviseert je nog even af te wachten met het annuleren of omboeken van je reis. Als jouw reisorganisatie namelijk besluit de vakantie te annuleren, blijf je verzekerd van je betaalde reissom en kost de annulering of omboeking niks. Je ontvangt dan een tegoed in de vorm van een reisvoucher.

Als je zelf de vakantie annuleert of omboekt, betaal je de gebruikelijke kosten. Je kunt jouw annulering of omboeking dan melden per mail (contact@suntip.nl), onder vermelding van annulering/omboeking en reserveringsnummer. Echter, wil je op zeer korte termijn omboeken of annuleren? Dan willen we je vragen te bellen naar 088 735 45 45. Ons Service Center zal dan met je meedenken om de annulering of omboeking zo spoedig mogelijk rond te maken.

Hoe zit het met mijn annuleringsverzekering als ik mijn geboekte reis toch wil annuleren of omboeken?

Dat hangt af van het type verzekering. Als je via SUNtip (onderdeel van Pelikaan Travel Group) een annuleringsverzekering hebt afgesloten, is Allianz jouw verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen wordt het annuleren of omboeken niet volledig gedekt. Bekijk hier welke situatie voor jou geldt.

Tot slot

Wij doen ons uiterste best om dit artikel up-to-date te houden. Door de snelheid van de ontwikkelingen en de verspreiding van dit virus, is het helaas niet altijd mogelijk om de meest actuele informatie te bieden. Wij hebben als doel om jou zo goed mogelijk te informeren over de veelgestelde vragen rondom het coronavirus. Mocht je toch nog vragen over het coronavirus hebben, raadpleeg dan de websites van het RIVM, ANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook kun je Pelikaan Travel Group bereiken via onze contactkanalen of door te bellen naar 088 735 45 45. We proberen je zo spoedig mogelijk te woord te staan.

Bekijk nieuwsoverzicht