10 maart 2020

[Update] Het coronavirus en de impact op jouw reis

Het coronavirus raakt ons momenteel allemaal heel hard, zeker jou als reiziger. Ons Service Center werkt met man en macht om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Wij begrijpen alle zorgen en vragen die je hebt over jouw reis. Met behulp van dit Vraag & Antwoord artikel, hopen wij je te kunnen voorzien van antwoord op al jouw vragen. Raadpleeg ook de websites van het RIVMANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier kun je nuttige informatie vinden wat betreft het coronavirus en de reisbestemmingen. Wij zullen dit artikel regelmatig updaten.

Laatste update op: 1-4-2020 12:30

Hoe gaat Pelikaan Travel Group momenteel te werk?

Veel Pelikaan Travel Group reizigers zien hun vakantie geannuleerd worden. Omdat het luchtruim dicht is, de reisorganisator zelf de activiteiten tijdelijk staakt of omdat het bestemmingsland in volledige lockdown is. Wij begrijpen dat dit uiterst vervelend voor jouw vakantie is. Als jouw vakantie wordt geannuleerd, neemt ons Service Center contact met je op. Eventuele vervolgstappen zullen dan ook besproken worden. Wij vragen je dus om je telefoon en e-mail goed in de gaten te houden. Voor andere vragen kun je ons hier bereiken.

Algemeen

Wat is het actuele reisadvies?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om de ‘komende periode’ niet op vakantie te gaan. De meest actuele informatie vind je hier.

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een kleur, die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Bij code geel zijn er minimale veiligheidsrisico’s. Je hoeft hiervoor geen maatregelen te treffen. Wel merk je dat eventueel attracties dicht kunnen gaan. Vanaf code oranje kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie adviseert dan alleen naar het gebied te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Bij code rood wordt het afgeraden om naar het gebied af te reizen.

Ik ga in de komende maanden op vakantie. Gaat deze reis nog door?
Of jouw reis in de komende maanden doorgaat, is sterk afhankelijk van de situatie op dat moment. De volgende reisorganisaties annuleren hun reizen in ieder geval tot en met:

 • Pelikaan Travel: t/m 6 mei. Reizigers ontvangen een voucher.
 • Floow Travel: t/m 6 mei. Reizigers ontvangen een voucher.
 • Alltours (X): t/m 30 april. Annuleert kosteloos alle reizen van gedupeerden.
 • Bentour: t/m 20 april. Het is nog onbekend wat reizigers ontvangen.
 • Corendon: t/m 31 mei. Reizigers ontvangen een reistegoed of voucher.
 • FTI: t/m 30 april. Reizen van gedupeerden worden kosteloos geannuleerd.
 • Isropa: t/m 15 april. Reizigers ontvangen een voucher.
 • ITS: t/m 30 april. Reizen van gedupeerden worden kosteloos geannuleerd.
 • Schauinsland-Reisen: t/m 30 april. Annuleert kosteloos alle reizen van gedupeerden.
 • Sunair: t/m 30 april. Reizigers ontvangen een voucher.
 • TUI: t/m 10 mei. Reizigers ontvangen een voucher.

In bovenstaand schema staat tevens wat reisorganisaties ter compensatie aanbieden. SUNtip is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen en/of aanpassingen die de reisorganisaties in de regelingen erop nalaten. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Mocht er iets veranderen wat invloed heeft op jouw vertrekdatum en/of de wijze waarop je jouw reissom terugkrijgt, stellen we je uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte.

Omboeken/annuleren en de coronavoucher

Ik moet binnenkort mijn restantbetaling voldoen. Kan ik dit in verband met het coronavirus uitstellen of afwachten?
Wij begrijpen jouw bezorgdheid wat betreft jouw geplande reis, want steeds meer reisorganisaties annuleren hun reizen tot later in het jaar. Maar heb je geen bericht van ons ontvangen? Dan kan jouw vlucht vooralsnog gewoon volgens planning vertrekken, en staat jouw accommodatie goed geboekt. Dat betekent dat er helaas geen uitzondering gemaakt kan worden op de betalingsregeling. De restantbetaling dient daarom uiterlijk 6 weken voor vertrek overgemaakt te worden op onze rekening. Kijk hierboven tot wanneer jouw reisorganisatie hun reizen in ieder geval annuleert.

Hoe zit het met mijn annuleringsverzekering als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?
Dat hangt af van het type verzekering. Als je via SUNtip een annuleringsverzekering hebt afgesloten, is Allianz jouw verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen wordt het annuleren of omboeken niet volledig gedekt. Bekijk hier welke situatie voor jou geldt.

Mijn vakantie is geannuleerd. Ben ik mijn geld nu kwijt?
Als je vakantie onverhoopt wordt geannuleerd, zal er vanuit de reisorganisator gezorgd worden voor een passend alternatief. Op dit moment zien we bijvoorbeeld dat er coronavouchers verstrekt worden. Omdat wij daarnaast aangesloten zijn bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), blijf je van je reissom verzekerd. Ook over het deel dat je al betaald hebt bij het boeken (vaak aangeduid als aanbetaling), blijf je verzekerd.

Mijn vakantie is geannuleerd. Waarom heb ik nog geen compensatie of oplossing ontvangen?
De meeste reisorganisaties hebben aangegeven een oplossing of compensatie te bieden aan gedupeerde reizigers. Pelikaan Travel Group kan helaas nog geen toezeggingen doen, zolang wij nog geen bevestiging hebben ontvangen van de reisorganisaties. Wij doen ons uiterste best deze bevestiging zo snel mogelijk binnen te krijgen. Zodra dit het geval is, krijg je van ons bericht.

Waarom een coronavoucher?
Reisbrancheorganisaties ANVR en SGR zijn met het initiatief gekomen om reisorganisaties de mogelijkheid te bieden een coronavoucher te verstrekken aan reizigers wiens vakantie geannuleerd is door het coronavirus. Het uitgeven van een coronavoucher is voor zowel de reisorganisatie als voor jou als reiziger voordelig. Zij zeggen hierover het volgende:

”Reisorganisaties hebben nu te maken met annulering op grote schaal, terwijl zij voor deze reizen al verschillende betalingen hebben gedaan aan bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen en hotels. En omdat er nu weinig tot geen boekingen gemaakt worden, raken reisorganisaties snel door hun middelen heen. Zou dit nog lang doorgaan, dan kunnen reisorganisaties niet meer voldoen aan de verplichtingen en zouden zij financieel onvermogen aan moeten vragen bij het garantiefonds SGR. Reisorganisaties geven daarom in plaats van geld, de coronavoucher mét SGR-garantie uit. Zo blijft de organisatie bestaan en kan jij met de voucher later een nieuwe vakantie boeken.”

Ik ga in de komende maanden op vakantie, maar ik heb er niet zo’n prettig gevoel bij. Kan ik nu annuleren?
Wij begrijpen dat jij je op dit moment zorgen maakt over jouw vakantiebestemming. Als je jouw vakantie (vlucht + accommodatie) wilt annuleren terwijl jouw reisorganisatie aangegeven heeft dat de reis door kan gaan, gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden.

Ik ga in de komende maanden op vakantie, maar ik heb er niet zo’n prettig gevoel bij. Kan ik nu omboeken?
Ja, je kan je vakantie (vlucht + accommodatie) omboeken. Echter, hier gelden dan wel de reguliere omboekingsvoorwaarden.

Tot slot

Wij doen ons uiterste best om dit artikel up-to-date te houden. Door de snelheid van de ontwikkelingen en de verspreiding van dit virus, is het helaas niet altijd mogelijk om de meest actuele informatie te bieden. Wij hebben als doel om jou zo goed mogelijk te informeren over de veelgestelde vragen rondom het coronavirus. Mocht je toch nog vragen over het coronavirus hebben, raadpleeg dan de websites van het RIVM, ANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook kun je Pelikaan Travel Group bereiken via onze contactkanalen of door te bellen naar 088 735 45 45. We proberen je zo spoedig mogelijk te woord te staan.

Bekijk nieuwsoverzicht