16 juli 2019

Een interview met John Goverde

Pelikaan Travel Group is een (h)echt familiebedrijf gevestigd in Zevenbergen. Ruim 90 jaar vertegenwoordigen zij het leukste product ter wereld: reizen! Dit doen ze met veel passie en de Brabantse gezelligheid kenmerkt het bedrijf al zolang het bestaat. Een interview met directeur en eigenaar: John Goverde.

‘Soms sta je anders in de wedstrijd dan je zelf zou willen,
maar ik ben uitermate trots op wat ik tot nu toe heb bereikt.’

Toen je twaalf jaar oud was, bezorgde je samen met alle neven de folders van de dagtochten in de regio. Nu, ruim 40 jaar later, ben je directeur en eigenaar van het succesvolle bedrijf Pelikaan Travel Group. Was dit jouw droom?
“Natuurlijk was het voor mij een jongensdroom, maar ik heb toen nooit kunnen bedenken wat er nu allemaal bij komt kijken. Sommige dingen gebeuren zoals ze gebeuren. De omvang van je bedrijf zorgt ervoor dat je anders leiding  moet nemen. Je staat anders in de wedstrijd dan je soms zelf zou willen. Je mist namelijk de directe betrokkenheid met klanten en directe betrokkenheid met het product: reizen. Ik wil wel graag vooropstellen dat ik uitermate trots ben op wat ik tot nu toe heb bereikt en wat wij, Pelikaan Travel Group, voor alle klanten kunnen doen.”

De tijden veranderen nu sneller dan ooit. In welk opzicht merk je dit als ondernemer het meest?
“Het meest merk ik dit aan de loyaliteit van klanten. Vroeger was het meer dan vanzelfsprekend dat mensen een reis boekten bij het enige reisbureau in het dorp. Tegenwoordig is dat wel anders door onder andere het internet. Je bent niet meer afhankelijk van het reisbureau in het dorp. Het is merkbaar dat de prijs van een reis een steeds grotere rol gaat spelen. De service en kwaliteit zijn soms zelfs hieraan ondergeschikt. Vroeger was dit juist omgekeerd.”

Pelikaan Travel Group groeit. Zeker de laatste jaren. Inmiddels zijn ReisCreaties, SUNtip en Pelikaan Groepsreizen ook onderdelen van het bedrijf Pelikaan Travel Group. Hoe zit het precies met deze verschillende organisaties?
“De kern van Pelikaan Travel Group is altijd groepsreizen geweest. Ook in de generaties voor mij. De bus excursiereizen waren daarnaast een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Door de opkomst van het internet moest er ook online iets gebeuren. In 2009 is SUNtip opgericht. Op SUNtip.nl kun je vliegvakanties boeken. De nadruk van het assortiment ligt op zonvakanties, maar ook vind je stedentrips en overige vakanties naar uiteenlopende bestemmingen onder de zon. ReisCreaties is ontstaan na het faillissement van OAD in 2013. Veel kundige reisadviseurs waren hun baan kwijt en op dat moment hebben wij daar een formule voor ontwikkeld. Inmiddels hebben we, verspreid door het land, 40 zelfstandige reisagenten actief die werken voor ReisCreaties.”

Wat zijn de grootste uitdagingen tegenwoordig als ondernemer?
“De grootste uitdaging is om iedereen happy en tevreden te houden. Daarmee bedoel ik zowel de klant als de medewerkers van Pelikaan Travel Group. Voor beide partijen zet ik me volledig in. Ook is de continuïteit van het bedrijf een uitdaging. Zoals aangegeven verandert de maatschappij en daar moet je op anticiperen. In de toekomst zal de focus vooral blijven liggen op de online verkoop, dus op SUNtip. Ondertussen hebben we ons eigen IT- en marketingteam en zijn we niet meer afhankelijk van derden. Ik wil graag geheel zelfstandig met eigen middelen op een verantwoorde manier doorgroeien.”

Je vader is jouw voorbeeld. Op jonge leeftijd wilde je graag meehelpen om het bedrijf te laten bloeien. Hoop je dat jouw zoon Justin het bedrijf later van je overneemt en jou dus nu als voorbeeld ziet?
“Ja, dat lijkt me wel het ideale familie scenario. Hij heeft nog alle tijd om te bedenken wat hij zelf wil. Vroeger was de situatie natuurlijk ook compleet anders. Het bedrijf was kleiner en je werd automatisch meer betrokken. Je had minder je eigen leven. Mocht Justin de ambitie hebben om Pelikaan Travel Group over te nemen, dan geef ik hem graag de kans daarvoor.”

Pelikaan Travel Group doet er alles aan om klanten een onvergetelijke reis te bezorgen. Tot slot wil ik daarom wel eens weten hoe jouw ideale vakantie eruit ziet?
“Nou, het liefst ga ik lekker naar mijn huisje in Spanje! Ik heb heel mijn leven al best veel gereisd en het geluk mogen hebben veel van de wereld te zien. Als je de 50 bent gepasseerd, dan zoek je ergens een moment waar je tot rust kan komen. Die rust heb ik gevonden in het Spaanse Moraira. Lekker uitrusten, de barbecue een keer aan, een terrasje pakken, sangria drinken met uitzicht op zee en tapas erbij… wat moeten we nog meer hebben?!”

Bekijk nieuwsoverzicht